TasteAtlas, budućnost online preporuka hrane: intervju s Matijom Babićem

Total Croatia News

tasteatlas-matija-babic (1).jpg

14. travanj 2020. – Tražite preporuku za dobru hranu, ali vam je već dosta lažnih osvrta na TripAdvisoru? Pročitajte izvještaj o napretku nakon dvije godine o projektu TasteAtlas, globalnoj lokalnoj karti hrane s osnivačem projekta, Matijom Babićem. 

Prošlo je skoro dvije godine otkako sam s Matijom Babićem, koji je najpoznatiji kao vlasnik najneovisnijeg i najpopularnijeg portala vijesti u Hrvatskoj, Index.hr, porazgovarao o njegovom novom projektu nazvanom TasteAtlas. Značajan je to bio iskorak od svijeta vijesti na Balkanu, ali radilo se o projektu koji se bavi jednom od Babićevih najvećih strasti – gastronomijom.

Ideja je bila brilijantna, ali jednostavna: stvoriti globalnu mapu lokalne hrane, specifične za određenu regiju, s detaljnim podacima o svakom jelu, kao i najboljim mjestima gdje to jelo možete isprobati – prema preporukama koje ne dolaze s TripAdvisora ili sličnih stranica, nego ih daju kritičari hrane i stručnjaci za gastronomiju. TasteAtlas bio je pokrenut prije dvije godine, možete pročitati i moj intervju (na eng. jeziku) s Babićem taman prije nego je projekt objavljen javno u travnju 2018. godine.

tasteatlas-matija-babic (1).jpg

Babić je trenutačno na turneji po Aziji za TasteAtlas, te se u ovom trenutku nalazi zatvoren u Vijetnamu. Pristao je otamo odgovoriti na par pitanja i dati nam izvještaj o tome kako napreduje projekt TasteAtlas.

1. TasteAtlas je projekt nastao iz strasti, koji je nastajao tri godine, a uskoro će mu biti pune dvije godine. Jeste li zadovoljni time kako stvari s njim napreduju?

Ne i da. Očekivao sam puno brži start, nisam mislio da ćemo pet godina programirati i puniti i polako se uhodavati, i da ću pritom u to ulupati toliko novca. Start je bio očajno spor. Međutim prije nekih pola godine krenuli smo se relativno brzo dizati, neke od ideja su se uhvatile na Google, i počeli smo relativno brzo rasti. Još uvijek nismo A liga gastro sajtova i travel guideova, ali došli smo do svakodnevnih 50 tisuća različitih ljudi, najviše iz Amerike, čime smo jači od uglednog talijanskog Gambero Rossa recimo, ili sjajnog weba Great British Chefs. Tržišta gastro siteova i travel guideova su toliko zakrčena da se u njima strašno teško probiti bez fantastične ideje ili jakog zaleđa, puno jačem nego što ga ima i jedan Gambero Rosso. Ja nemam nikakvo zaleđe, ali vjerujem da imam znanje i dosta dobru ideju kako da sve to provedem i uđem u A ligu. Uvjeren sam da ćemo do kraja godine postići financijski break even, a da ćemo kroz koju godinu postati vodeći sajt za međunarodnu gastronomiju.

Kako Index dnevno posjećuje između pola milijuna i milijun ljudi, ove mi brojke još uvijek djeluju sitno, no prezadovoljan sam s trenutnim tempom rasta.

Na kraju, oko mojih emocija oko projekta treba ipak znati ovo: ja nisam fokusiran na novac nego na lifestyle. Želim raditi lijepe stvari u kojima uživam. TasteAtlas mi to omogućuje. Da, počinje i zarađivati solidan novac, ali to mi nije bio prioritet. Prioritet je napraviti sjajnu stvar koja će se ljudima svidjeti, dizati je kvalitativno i kvantitativno, a novac onda dođe sam od sebe.

2. TasteAtlas su popratili međunarodni mediji diljem svijeta, a školskoj djeci preporučilo ga je kao izvor informacija irsko Ministarstvo prosvjete. Promatrati kako vaš projekt postaje zaista globalan mora biti zaista zadovoljavajuće. Što su vam bili najbolji trenuci ovoga putovanja do sad?

To je bilo sjajno, oduševljen sam s tim. Oduševljeni smo i kad nam se javljaju učitelji i profesori, najviše iz Amerike, da nam pokažu kako njihovi učenici uče iz TasteAtlasa. Osim toga, najviše me razveselio jednominutni prilog o TasteAtlasu u središnjem dnevniku talijanske televizije. Talijani, kraljevi gastronomije, hvalili su se time što su talijanska jela pri vrhu top liste bugarsko-hrvatskog startupa. Kakva vremena.


(Bangkok)

3. Proizveli ste neke sjajne lokalne mape hrane po cijelom svijetu, pri čemu se čini da su karta sireva Francuske i karta tjestenine Italije posebno popularne. Što su vam najpopularnije stranice do sad i koje regije su vas iznenadile razinom interesa?

Naše najpopularnije stranice su top lista najpopularnijih i top lista najboljih jela na svijetu. Osim toga, imamo sjajnu stranicu sa sirevima. No, trenutno najbrže rastemo na onim stranicama s kojima smo na vrhu američkog Googlea, a to su japanski deserti i skandinavski deserti. Puno jakih pojmova nam ovih dana ulazi u top 10 na Googleu pa očekujemo velik rast, recimo na Indian Food koji svaki dan traži preko 200 tisuća ljudi. Fish&Chips je na engleskom Googleu ušao u top 10, od takvih pojmova imam ogromna očekivanja jer smo jedini sajt na svijetu koji nudi sveobuhvatne informacije o njima: i opće i povijesne informacije o jelu, i recept, i popis najboljih restorana. U Engleskoj svaki dan Fish&Chips traži pedesetak tisuća ljudi. Dovoljno je postati broj jedan samo na jednom takvom pojmu da budemo skoro pa isplativi. A mi ćemo postati broj jedan na desecima takvih pojmova. I pritom ćemo zaista pružati posjetiteljima sve što ih o tom može zanimati.

4. Ljubitelj ste dobre hrane i često putujete. Kako ocjenjujete svoja iskustva s TripAdvisorom kao korisnik, te koja su vam lokalna jela ispala najboljim otkrićima dosad?

TripAdvisor mora hitno poduzeti nešto oko algoritma preporuka i prepoznavanja lažnih kritika želi li preživjeti. Michelin me zanima kad želim predstavu u restoranu. TasteAtlas preporučuje najkvalitetnija i najpouzdanija mjesta po mišljenju profesionalnih kritičara, s naglaskom na lokalne. Gdje god dođem isprobam sve vodiče, ali TasteAtlas je već neko vrijeme najkorisniji alat za pronalazak pouzdanih autentičnih restorana.

Još uvijek ima gradova gdje me TasteAtlas odvede na neku bezvezariju, ali sve ih je manje. Ove godine lansiramo TasteAtlas Awards s popisom najboljih legendarnih restorana na svijetu, gdje je još jedan ključan faktor: starost restorana. Ako je netko opstao 100 godina, vjerojatno nešto vrijedi. To će bit bomba projekt i dodatno će podići korisnost TasteAtlasa. Ukratko, gdje god putujem pratim što mi fali od informacija i kakve bih informacije želio, i onda u tom smjeru nadograđujem TasteAtlas. A nakon što do kraja posložim TasteAtlas, idem na idućih par globalnih projekata kojima se jako veselim.


(Pariz)

5. Projekt je i vama donio mnoga otkrića, jer pokrivate mnoga lokalna jela iz cijelog svijeta. Jesu li se na vašem radaru pojavile neke nove lokalne kuhinje o kojima prije niste mnogo znali? Ako da, koje i zašto?

Carska ruska kuhinja me oduševljava. Kavijar, blini, haringe, stroganoff, vodka, kvas. Mislim da je ruska kuhinja najpotcjenjenija sjajna kuhinja na svijetu. Na lošem glasu je zbog komunizma, koji je uništio hranu kao što uništi i sve ostalo. Ali ta sovjetska hrana veze nema s carskom ruskom kuhinjom, koja meni spada u top5 na svijetu, uz talijansku, japansku, singapursku i američku.

6. Kod takvog globalnog projekta, pretpostavljam da su lokalne dojave više nego dobrodošle, bilo da se radi o informacijama o jelima ili o originalnim fotografijama. Ako netko želi doprinijeti, kako to može učiniti?

Proces je jednostavan: registrirati se i preporučiti restoran za neko jelo, ili i neregistriran poslati informacije i fotografije o nekom jelu. Sve informacije su dobrodošle, ali niti jednu informaciju ne objavljujemo prije nego što je dodatno provjere naši autori. Jedna od najvećih snaga TasteAtlasa je što nema bullshita. Niti kritike za restorane ne odobravamo ako nam se ne čine argumentirane.


(Libanon)

7. Što slijedi za TasteAtlas?

Kao što sam spomenuo, ove godine ključan projekt je TasteAtlas Awards – popis legendardnih restorana i najboljih jela na svijetu. Osim toga, pokrećemo bazu proizvođača i proizvoda. Potom još par meni ključnih stvari i aplikaciju, i onda mogu na iduće projekte krajem iduće godine.

8. I za kraj, pitanje za vas kao osobu koja sad ima dobar pregled gastronomije na cijelom svijetu, je li istina da mi Britanci imamo najgoru hranu na svijetu?

Nikako. Imate senzacionalne pive. Odlične pite. English breakfast jedan je od najboljih na svijetu. Yorkshire puding je bomba. Fish&Chips je bomba kad se dobro napravi, uživam u restoranima koji se tim jelom bave pažljivo i elaborirano, pa opisuju koliko je koja riba flaky. Afternoon tea mi spada među najbolje gastronomske rituale uopće. Pubovi su sjajna mjesta za jelo, piće i druženje, malo kultura ima tako sjajnu atmosferu kakvu vi imate u pubovima. Mislim da je britanska hrana i cijela atmosfera koja je prati odlična.

Možete provjeriti svijet lokalne hrane na TasteAtlasu na njihovoj službenoj stranici njihovoj službenoj web-stranici.

 

Subscribe to our newsletter

the fields marked with * are required
Email: *
First name:
Last name:
Gender: Male Female
Country:
Birthday:
Please don't insert text in the box below!

Leave a Comment