Wine, Song, Art, Food: Spectacular Wine Island Event from Slovenia on Galesnik: Don’t Miss It!

Total Croatia News

A stunning location. A stunning event. Are you ready for Wine Island on Galesnik? 

There has been noticeable progress in the Hvar wine scene in the last couple of years, and much credit should go to the Hvar Wine Association and its energetic president Ivana Krstulovic Caric. The two tastings so far this season – in Vrboska and Svirce – have been spectacular successes, and the next planned tasting is on Skor in Stari Grad on July 29. 

New export markets are opening up, with Ivo Caric leading the way into established wine territory such as Italy and California, Zlatan Otok is now in China, PZ Svirce is expanding its range in the German and British markets, where Tomic is also becoming better known. 

And now this…

One of Hvar’s most picturesque (and underutilised) event locations will come alive on Thursday evening, as the closest Pakleni Island to Hvar will turn into Wine Island Galesnik, complete with 30 top Slovenian and Croatian wine producers, art, excellent cuisine and some outstanding live music. 

It is called Wine Island and it is coming to Hvar for the first time. See the video below for a flavour of the recent event in Ljubljana. More details on the event – including how to reserve – on the flyer above, as well as a full explanation in Croatian below. I am awaiting the English translation, which I will publish as a separate blog as soon as I get it, but it all starts at 19:00 on Thursday, with transfers to the eco-ethno island from the Hvar waterfront in front of the port authority close to Carpe Diem and Gariful.

Of course Galesnik is home to a famous donkey, and it will be an emotional first meeting for me with the star of my latest book, Lavender, Dormice and a Donkey Named Mercedes.

 

Wine Island se prvi put predstavlja na Hvaru

Hvar, 19.07.2014. – Prestižni vinski događaj s vrhunskom glazbenom izvedbom/bendovima. Wine Island će ove godine biti prvi put predstavljen na Hvaru i njegovom malenom susjedu, prvom Paklenom iz Paklenih otoka, na Gališniku. 24. srpnja Gališnik će biti ekskluzivni pionir novog i modernog koncepta druženja vinskih eksperata kao i vinskih zaljubljenika, gastronomskih, enoloških entuzijasta, te vrhunskih glazbenika. Na samom eventu će se predstaviti ukupno 30 odabranih hrvatskih i slovenskih vinara. Svrha ove vinske manifestacije je izgrađivanje vinske kulture, hrvatsko – slovenskog prijateljstva i približavanje izabranih vrhunskih i kvalitetnih vina urbanoj publici. Osim same degustacije vina, na eventu će naglasak biti i na vrhunskim glazbenicima koji će se pobrinuti za spektakularni Jam Sassion. U večernjim satima, kao završetak vinske večeri, nastupa Matija Dedić (sin legendarnog šansonjera Arsena Dedića), te Lovre Ravbarja (saksofonista i člana popularnog slovenskog benda LeeLooJamais), Paris meets Dubai and Adrian Gans (opera singer)

Nakon Ljubljane, Beograda, Zagreba i drugih mjesta, Društvo Presežek predstavlja Wine festival u novom, poletnom konceptu pod imenom Wine Island. Nakon najvećeg dosad wine festivala u Križankama 09.05.2014. u Ljubljani, ovaj wine event, koji je dobio i i svoj otok, bit će najotmjeniji i najprestižniji dosad, gdje se cijela priča seli na more s najljepšim pogledom na Jadranu. Urbani festival vinske kulture, koji isprepliće vino i glazbu, održat će se 24.07. na prvom Paklenom otoku arhipelaga Paklenih otoka, nasuprot prelijepog povijesnog grada Hvara. Gališnik će biti kroz cijeli dan i noć središnja scena za 30 odabranih majstora kulinarske umjetnosti i glazbenih virtuoza.

Vinsko druženje 30 izuzetnih vinara iz Hrvatske i Slovenije također će biti popraćeno i kulinarskim afrodizijačkim performansom nekim od najboljih master chef-ova i teasting majstora iz obe zemlje.

Festival je namjenjen svima koji se osjećaju mlado kako u srcu tako i u duši, poznavateljima vina, a nadasve onima koji znaju da uživanje nije samo trendovska priča. Posjetitelji, koji će doći i kupiti ulaznicu, uz glazbu će sa “otoka vina” dobiti i najbolje od vrhunskih vina hrvatskih i slovenskih izlagača. Vaše nepce će uživati u vrhunskim kulinarskim izvedbama) Janeza Bratovža (restavracija JB) in drugih mater chef’s. Budući da je cilj ovog festivala i obrazovne prirode, kao za vinske znalce, tako i za one koji su tek počeli upoznavati čudesni svijet vina i koji će moći dobiti odgovore i savjete od enoloških stručnjaka na sva svoja pitanja vezana za vina i vinske tajne. Na festival su uz vrhunske vinare pozvani i svi ljubitelji hedonizma, fine hrane, dobre kapljice i vrhunske muzike; tako da će se za glazbeni dio pobrinuti najbolji izvođači jazz i funky žanra.

Glalzbeni talenti

Kako se sve više pokazuje kakvu važnost glazba ima i u vinskom segmentu, na Wine Island festivalu pratit će nas vrhunski muzičari i ostati s nama do dugo u noć; Matija Dedić, Lovro Ravrbar(LeeLooJamais), Paris meets Dubai and Adrian Gans.

Odgovorno piti vino

Na Gališniku, otoku vina, sofiticirane umjetničke instalacije dizajnirat će Igor Andjelić, koji na Hvaru svoje orginalne radove predstavlja u novootvorenoj Igor Andjelić Gallery; a njih će moći uživo vidjeti i svi posjetitelji Wine Island-a; gdje će se moći doživjeti jedinstveni spoj vina i umjetnosti s elementima urbane kulture.

Naglasak je i na humanitarnom dijelu festivala, gdje se dio od prodanih ulaznica, preko Rotary Club-a Hvar, usmjerava na mjesto gdje je novac u tom trenutku najpotrebniji i njima se za taj humanitarni dio festivala posebno zahvaljujemo.

Budući da je glavni cilj manifestacije Wine Island-a promicanje odgovornog pijenja vina i izgrađivanja odnosa prema vinskoj kulturi, obavjesti ćemo slati i putem društvenih mreža – Facebooka:

Festival međunarodne ponude i sudjelovanja Wine Island će posjetiti niz stranih uglednih gostiju, kao i naši dragi vinari, enolozi, glazbenici i cijenjeni posjetitelji – zaljubljenici u vino.

Organiztori festivala Društvo Presežek povezalo se sa turističkom zajednicom u Hvaru i turističkimi agencijami, preko kojih su organizirali 2 – ili 3 – dnevne pakete koji uključuju posjet i degustacije u najboljim hvarskim vinskim podrumima uz posjet i Wine Island-u.

Iz Hvara se Wine Island seli na završni ljetni događaj u Budvu, Crna Gora.

Več informacij:
Sabina Čakš
Odnosi z mediji, Wine Jam
+386/31-352-007
[email protected]

 

Subscribe to our newsletter

the fields marked with * are required
Email: *
First name:
Last name:
Gender: Male Female
Country:
Birthday:
Please don't insert text in the box below!

Leave a Comment