Humanitarne organizacije u Hrvatskoj: kako pomoći u borbi protiv koronavirusa i potresa

Total Croatia News

14. travanj 2020 — Mnogi iz dijaspore vjerojatno osjećaju potrebu pomoći Hrvatskoj u borbi s pandemijom koronavirusa i višestrukim potresima koji su pogodili Zagreb gotovo istovremeno, ali se ipak suzdržavaju.

Lako je dopustiti da prevladaju ciničnost i potištenost, posebno kad se čini da postoje vrlo upitne “dobrotvorne organizacije” koje glume da se bore protiv virusa, a zapravo varaju donatore i uzimaju njihov novac diljem svijeta.

Ipak, postoje dobro provjerene, učinkovite međunarodne i lokalne humanitarne organizacije koje pomažu na terenu u Hrvatskoj. Njihovi postupci zaista čine razliku na terenu, te zaslužuju vašu podršku – bilo financijsku, bilo neki drugi oblik.

Hrvatski crveni križ — Crveni križ nastavlja svoju ulogu kao organizacija koja pomaže kod gotovo svake nezgode. Organizacija za pomoć radi zajedno s najžešćim navijačima Dinama Zagreb, Bad Blue Boysima Plavom Srcu, humanitarnom programu pomoći onima kojima je teško ostvariti normalan život nakon potresa.

Volonteri Crvenog križa također pomažu na terenu s dostavama i drugim oblicima pomoći starijim i bolesnim osobama diljem svijeta.

Donirajte ovdje.
Ili im novac pošaljite direktno na
IBAN: HR8523600001502750000

UNICEF — Najvažnija organizacija za pomoć djeci Ujedinjenih naroda pokrenula je krajem ožujka kampanju za pomoć medicinskom osoblju i obrazovnim institucijama, kao i za pomoć djeci i obiteljima. Ova akcija uključuje medicinsku opremu, maske, rukavice i respiratore.

Donacija UNICEF-u također ima utjecaj širenja na zajednicu, jer organizacija pomaže djeci i obiteljima s provlemima da dobiju psiho-socijalnu pomoć.

Donirajte ovdje.
Ili im novac pošaljite direktno na
IBAN: HR1723600001501092524 ; uz poziv na broj 2063-989

Jedni Za Druge i Potres Hrvatska — Ove Facebook groupe odgovor su na dvostruku nedaću koja je zadesila zemlju, pri čemu se jedna uglavnom bavi koronavirusom, a druga na potres u Zagrebu. Obje se temelje na razmjeni, spajajući one koji nešto trebaju s onima koji to (uslugu ili proizvod) nude. Bilo da se radi o odlasku u kupovinu namirnica ili nekom drugom manjem zadatku, cilj je spojiti ljude kojima pomoć treba s onima koji su je spremni pružiti. Ako ste u Hrvatskoj i možete nekome ponekad pomoći, priključite se grupi – možda baš nekome od vaših susjeda nešto treba.

Priključite se grupi “Jedni Za Druge” za vaš grad na Facebooku, ili krovnoj grupi kako bi ste saznali kako možete pomoći.

Hrvatska Mreža za Beskućnike — Uz starije i osobe lošega zdravlja, beskućnike čeka teža borba protiv COVID-19 od većine. Ova grupa obavila je mnoštvo posla na terenu, distribuirajući hranu i odjeću beskućnicima u Hrvatskoj, uglavnom u Zagrebu.

Donirajte ovdje.
Ili im novac pošaljite direktno na
IBAN: HR1723600001501092524 

 

Ako želite ostvariti veći utjecaj sa značajnijom donacijom, humanitarne organizacije možete provjeriti kroz Charity Navigator (Navigator humanitarnih organizacija), koji ocjenjuje te organizacije prema njihovoj učinkovitosti.

 

Subscribe to our newsletter

the fields marked with * are required
Email: *
First name:
Last name:
Gender: Male Female
Country:
Birthday:
Please don't insert text in the box below!

Leave a Comment