Sjajne karikature života u Dalmaciji: Intervju s Tisjom Kljaković Braić

Total Croatia News

tisja-kljakovic-braic (12).jpg

20. 4. 2020 – Kako prikazati jedinstvenost i briljantnost prekrasnog fenomena života u Dalmaciji? Upoznajte splitsku umjetnicu Tisju Kljaković Brajić, autoricu fantastične knjige karikatura dalmatinskog života, Oni.

Dalmacija je jedinstvena. Volim je do smrti, ali me jednako tako do besvijesti frustrira. Trebalo mi je 15 godina života ovdje da se pomirim sa svojim frustracijama, koja sad mogu sažeti u jednu rečenicu savjeta na novopridošle. Prihvatite ovu rečenicu savjeta od početka i živite prema njoj, i život će vam biti beskonačno bolji. Odbijte prihvatiti taj savjet i vjerojatno ćete ili iz frustracije odustati od Dalmacije ili ćete završiti tako da ćete je nakon par godina ipak prihvatiti i živjeti po njoj. Rečenica je jednostavna:

Nemojte pokušavati promijeniti Dalmaciju, ali očekujte da će Dalmacija promijeniti vas.

tisja-kljakovic-braic (12).jpg

Toliko je toga posebno i jedinstveno u Dalmaciji, a među tim i navade Dalmatinaca. Kad kao stranac istaknem neke od njih, često me optuže da se referiram na zaostale stereotipe. Zato sam bio tako sretan kad sam prošle godine od supruge dobio zaista krasan Božićni poklon, knjigu “Oni” koju je napisala Tisja Kljaković Braić. Smijao sam se ostatak toga dana.

Tisja je pronašla malo vremena da mi odgovori na neka pitanja o knjizi, Dalmaciji i svojim planovima.

tisja-kljakovic-braic (2).jpg

Priznat ću vam da se nikad nisam toliko smijao zbog Božićnog poklona, NIKAD, kao kad mi je supruga poklonila vašu knjigu Oni. Posebice zbog slike sarme. Recite nam nešto o knjizi, te kako ste odlučili napisati/ilustrirati je?

Oni su davno nastali u mojim slikama na drvu. Na njima Oni lete plavim nebom i rade sve šta se u pjesmama radi. U jednom momentu izasli su u formi crteža i počeli živjeti stvaran život. Mnogi te crteže nazivaju karikaturom mada ništa nisam iskarikirala. Naprotiv, ni zarez nisam promijenila da bi bili što životinji.

I tako, objavila sam prvi crtež na fejsu i počelo me veselit to da mogu nasmijati ljude. Ubrzo se crteža namnožilo i izdala sam knjigu Oni koja je doživila veliki uspjeh.

Ono što je Njih učinilo tako popularnima jest zapravo to šta su tako obični. Svak se u njima prepoznao. Mislim da je došlo do jednog zasićenja photoshopom i nestvarnim svijetom, a Oni nemaju filter.

tisja-kljakovic-braic (1).jpg

Imate TOLIKO opservacija o životu u Dalmaciji. Kada ste ih prvo počeli primjećivati i koliko vam je trebalo da skupite kolekciju za knjigu?

Nisam nikad razmišljala o životu u Dalmaciji kad ga ja naprosto živim. Iz mene prirodno izlazi ono šta mi je u krvi. Mislila sam da zbog toga što predstavlja tipične Dalmatince knjiga neće bit zanimljiva dalje od Dalmacije, međutim desilo se baš suprotno. Evo i Srbi i Slovenci kupili su prava na knjigu.

tisja-kljakovic-braic (3).jpg

Stil vaših ilustracija je jedinstven i vrlo prepoznatljiv. Recite nam nešto o njemu, te jeste li imali neke posebne modele u glavi dok ste stvarali ilustracije.

Uvijek mi je bio san da u tri poteza mogu nacrtat sve i napokon sam uspila. U crti koja glumi oko možete vidit kako ga ona gleda. Mislim da ih se u zadnje vrijeme može i uti. Njihov izgled, njihova razlika u visina… ma koliko se odupirala tome to smo muž i ja.

Međutim oni nose karakteristike naših roditelja, sve ono šta nam je išlo na živce i u šta ćemo se u skorije vrijeme pretvorit.

Knjiga Oni postala je svojevrsni bračni udžbenik.

tisja-kljakovic-braic (4).jpg

Možete li nam reći kojih je vama omiljenih pet ilustracija iz knjige, te nam u jednoj rečenici objasniti zašto su vam one posebne?

Moja najdraža ilustracija nije uopće smiješna. Ima u sebi poeziju koju imaju moje slike. Zove se Pomirbeni nogododir. Mislim da se u njoj krije tajna braka.

tisja-kljakovic-braic (5).jpg

Kako biste u jednom pasusu objasnili sljedeće osobi koja prvi puta posjećuje Dalmaciju? a) mladog Dalmatinca, b) mladu Dalmatinku, c) dalmatinsku nonu, d) dalmatinskog dida?

Na to pitanje ću odgovorit ovako. Amarcord, Fellinijev Amarcord je to.

tisja-kljakovic-braic (6).jpg

Koja stvar vas najviše frustrira kod Dalmacije i Dalmatinaca?

Zapravo to je isto kao da me pitate šta me ljuti kod mene same. Ima puno toga al neću kazat i neću priznat.

tisja-kljakovic-braic (8).jpg

Koju stvar najviše volite kod Dalmacije i Dalmatinaca?

A šta volim kod sebe, o tome nije red govorit, nije se lijepo hvalit? Samo ću reć da ne bi promijenila kvart, a kamoli grad.

tisja-kljakovic-braic (9).jpg

Što je sljedeće u kreativnom svijetu Tisje Kljaković Braić?

Sve šta sam napravila napravila sam bez plana i programa i ne pada mi na pamet da ikad išta planiram. Evo i knjigu koju sam napisala o svom djetinjstvu U malu je uša Đava napisala sam sebi za uspomenu. U jedanaesti mjesec u HNK Split trebala bi bit premijera predstave po toj knjizi…

Sve što radim je upravo ono što me u tom trenutku čini sretnom, i ne razmišljam o ničem dužem od tog trenutka.

tisja-kljakovic-braic (10).jpg

Hvala na intervjuu, Tisja, i hvala za mnogo smijanja. Ako želite dodati malo smijeha u svoj dan, možete zapratiti Facebook stranicu Tisja Kljaković Braić Art.

tisja-kljakovic-braic (11).jpg

 

Subscribe to our newsletter

the fields marked with * are required
Email: *
First name:
Last name:
Gender: Male Female
Country:
Birthday:
Please don't insert text in the box below!

Leave a Comment