Korona u Hrvatskoj: putovanja, turizam, letovi i granice; stanje 21. svibnja 2020.

Total Croatia News

21. svibnja 2020. – Donosimo vam posljednje informacije o putovanjima u Hrvatskoj za vrijeme korone, dok Viber zajednica Total Croatia Travel INFO i dalje raste.

Vrlo polagano savjeti o putovanjima u Hrvatskoj postaju nešto jasniji. Do sada je TCN redovito detaljno izvještavao o aktualnoj situaciji, a posljednji takav izvještaj na engleskom jeziku od 19. svibnja možete pronaći ovdje

croatia-corona-travel.png

(TCN-ova infografika s najvažnijim naglascima)

Čini se da su službene instance u Hrvatskoj konačno počele organizirati neke podatke na jednom mjestu, a službeni su podaci – ili bi barem trebali biti – najpouzdaniji.

Stoga će današnji izvještaj zapravo biti serija linkova na mjesta gdje možete pronaći najbolje informacije. Također, dajemo vam i adrese e-maila preko kojih možete pisati Ministarstvu turizma i nacionalnoj Hrvatskoj turističkoj zajednici.

Turistička zajednica ima stranicu s pitanjima i odgovorima o Koroni, koju sad redovito ažuriraju. Ako ne možete tamo pronaći podatke koje tražite, službeni savjet jest: Za pitanja vezana za putovanja u Hrvatsku, a koja nisu odgovorena na ovoj stranici, pošaljite e-mail na adresu [email protected], cc [email protected].

Postoji još jedna predložena adresa e-maila za kontakt, ponovo sa službene stranice: “Svi drugi strani državljani koji imaju poslovni razlog, a koji se sad ne može predvidjeti, a koji nemaju potrebnu dokumentaciju, trebali bi poslati svoju namjeru da prijeđu državnu granicu (uđu u Republiku Hrvatsku) na adresu emaila [email protected], a njihov će zahtjev biti riješen u najkraćem mogućem vremenu.

Evo i linka na stranicu Ministarstva turizma o COVID-19 – sretno!

Možete pratiti i službenu web-stranicu Vlade posvećenu Koronavirusu, koja ima i dio na engleskom jeziku. Ona svaki dan donosi nove podatke o oboljelima u 14 sati, te daje korisne informacije na engleskom jeziku. Među posljednjim člancima ističu se:

Preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za hrvatske i strane državljane za prelazak granice.

Idete na put? Sve informacije na jednom mjestu!

Granice

Službene trenuačne informacije o stanju na granicama, HAK

Slovenija ukida sva ograničenja za hrvatske državljane koji ulaze na njihov teritorij. (19. svibnja)

Ministar turizma otkriva kad će se granice otvoriti za Slovake, Čehe, Mađare i Austrijance. (20. svibnja)

Izvještaj s putovanja: vožnja iz Velike Britanije do Hrvatske 19.-20. svibnja 2020.  (20. svibnja)

TCN posjećuje granicu sa Slovenijom 17. svibnja 2020., kako bismo se uvjerili u procedure i stanje na terenu. (17. svibnja)

Možete proći kroz Bosnu i Hercegovinu kako biste došli u Hrvatsku. Ovdje pronađite službene informacije o putovanju u BiH.

border.JPG

Čitatelj je primio ovaj odgovor kad je pitao kako prijeći granicu. Link na dnu vodi na stranicu na hrvatskom jeziku, iako s te stranice možete doći do engleske verzije.

croatia-slovenia-border_4.jpg

Postoji doza nejasnoće oko toga trebate li imati pečatiranu potvrdu da imate rezervirani smještaj i/ili dogovoren poslovni sastanak. Moje iskustvo s hrvatskom birokracijom jest da nikad ne možete imati dovoljno pečata na svojim dokumentima, stoga vam savjetujem da nabavite barem neki pečat. Kad sam 17. svibnja otišao na granicu kako bih iz prve ruke vidio stanje, jedan je slovenski turist zamolio smještaj u Hrvatskoj da mu izdaju ovo. Ali, to će vam moći potvrditi Ministarstvo na [email protected]

Ovo su službeni savjeti iz Bosne i Hercegovine o tome kako ući u Hrvatsku (možda ovi savjeti postoje i na nekoj službenoj hrvatskoj stranici, ali ja ih ne mogu pronaći):

Ako strani državljanin želi prijeći državnu granicu, mora ispuniti jedan od sljedećih uvjeta:

1. posjedovati dokumentaciju koji dokazuje vlasništvo nad nekretninom u Republici Hrvatskoj ili vozila (vrijedi i za najam), ili dolazi u Republiku Hrvatsku na pogreb (treba posjedovati prikladnu dokumentaciju za to dokazati). Nakon što ispune uvjete, strani državljani mogu prijeći državnu granicu, te ih se registrira te unosi mjesto/adresa gdje će odsjesti ili gdje posjeduju imovinu, broj telefona za kontakt i vrijeme boravka, odnosno kad planiraju napustiti Republiku Hrvatsku.

2. Ako imaju dokumentaciju koja dokazuje poziv neke hrvatske tvrtke, ili poziv na poslovni sastanak. Za ove putnike, neophodno je unijeti mjesto/adresu gdje će odsjesti, kao i broj telefona za kontakt te vrijeme boravka, odnosno kad planiraju napustiti Republiku Hrvatsku.

3. Svi drugi strani državljani koji imaju poslovni razlog, koji ne može biti predviđen u ovom trenutku, te nemaju potrebnu dokumentaciju, trebaju biti upućeni da svoju namjeru da prijeđu državnu granicu (uđu u Republiku Hrvatsku) najave na adresu e-maila [email protected] na što će im biti odgovoreno u najkraćem mogućem roku.

Cestovni promet

Najnovije informacije iz HAK-a.

Trajekti

Najnovije informacije iz HAK-a. 

Raspored trajekata i katamarana Jadrolinije.

Raspored Krilo katamarana

Zračni promet

Detaljnu analizu zračnog prometa u Hrvatskoj u budućnosti možete pročitati u nedavnom intervjuu s Maxom Oldorfom, COO-om tvrtke ch-aviation :

Letovi prema Hrvatskoj nakon korone: Max Oldorf iz ch-aviation

Croatia Airlines upravo je objavila ažurirani red letenja za 21.-28. svibnja. Sljedeći tjedan dodat će i liniju Amsterdam – Zagreb. Puni raspored

Od 4. svibnja 2020. na svim letovima Croatia Airlinesa obavezno je nositi maske na licu. Svi putnici obavezni su tijekom leta imati na licu maske ili druga prihvatljiva pokrivala. Maske na licu moraju biti tijekom cijelog boravka u kabini letjelice.

Prihvatljiva rješenja:
pamučne maske za lice s dva sloja
medicinske (kiruruške) maske
filtrirajuće maske s ili bez ventila (FFP2 ili N95)

Kontaktni centar CA: 0800 77 77 (besplatni pozivi iz Hrvatske), 072 500 505 ili +385 1 66 76 555. Za više detalja pogledajte link.

Zračna luka Dobrovnik- Ponovo se uspostavlja let na relaciji Zagreb-Dubrovnik-Zagreb od 11. 5. 2020. Croatia Airlines će letjeti dva puta dnevno. Više informacija.

Zračna luka Osijek – Od 27. 4. ponovo se otvara poslovnica u Pothodniku. Dok su na snazi mjere prevencije, bit će otvorena 9-17 radnim danima. Više informacija možete dobiti na e-mailu [email protected] i telefonu +38531284611. Preporuča se postavljanje pitanja na navedenu adresu emaila. Više informacija.

Zračna luka Rijeka – Više informacija.

Zračna luka Zagreb – Više informacija.

AirBaltic – Svi letovi AirBaltica su otkazani od 17. 3. do 17. 5. 2020. connections are suspended from March 17 to May 17, 2020. Više informacija.

Air France – Od 11. svibnja, maske su obavezne na svm letovima. Zbog korona virusa, smanjili su broj letova za 90 % i to smanjenje vrijedi do kraja svibnja. Zbog zatvaranja zračne luke Paris-Orly, svi letovi idu preko zračne luke Paris-Charles de Gaulle. Više informacija.

Air Canada je otkazala sve letove između Toronta i Zagreba tijekom ljeta 2020.

Austrian Airlines, dio Lufthanse, odlučio je otkazati sve letove do kraja svibnja 2020. Više informacija.

British Airways – Najnovije informacije.

Czech Airlines  – Maske su obavezne na svim letovima. Više informacija o rasporedu letenja.

easyJet – Odlučili su prizemljiti sve letjelice do daljnjega. Više informacija.

Emirates – Emirates ponovo pokrenuo ograničen broj putničkih letova za putnike koji napuštaju UAE. Više informacija.

Germanwings – Germanwings više ne leti.

KLM – Posljednji podaci.

Lufthansa – Više informacija.

Ryanair – Ograničeni raspored letova koji vrijedi do 28. svibnja 2020. Više informacija.

Turkish Airlines – Svi međunarodni letovi su otkazani do 28. svibnja 2020. Više informacija.

Qatar Airways – svi direktni letovi između Zagreba i Dohe su otkazani do 31. svibnja 2020. Fleksibilost pri promjeni planova letenja do 30. rujna 2020. Za više informacija, obratite se direktno njihovom uredu u Zagrebu na +385 (0)1-4961110 / 111, e-mail: [email protected] ili ovdje provjerite detalje.

Wizz Air – Početkom svibnja lete iz Budimpešte za Atenu, Barcelonu, ​​Berlin, Birmingham, Basel, Dortmund, Eindhoven, Gothenburg, London, Liverpool, Madrid, Podgoricu, Sarajevo, Stockholm and Targa Mures. Više informacija.

Sve gore navedeno su službene informacije. Dolje pogledajte popis članaka na TCN-u (na engleskom jeziku) koji se osvrću na vijesti iz zračnog prometa:

Eurowings to Resume Flights – Timetable Here

Flights to Croatia: Korean Low Cost Carrier T’Way Planning flights from Seoul (May 19)

Ryanair Significantly Reduces Summer Routes to Croatia (May 18)

Is Eurowings Returning to Croatia this Summer? (May 16)

Croatia Airlines Already Beginning to Reduce Number of Flights (May 16)

Hope for 2021? American Airlines Dubrovnik – Philadelphia Loaded for June 4, 2021 (May 14)

CEO Eddie Wilson: Ryanair Zadar Base Will Not Go Ahead (May 13)

Ryanair to Croatia Planned for July: Zadar, Split, Dubrovnik, Rijeka, Pula Flight Info (May 12)

British Airways Will Fly to Zagreb and Split from June (May 12)

Flights to Croatia: Korean Air Cancels Seasonal Zagreb Service, Air Transat Delayed (May 9)

Vlakovi

Najnoviji podaci HAK-a o željezničkom prometu.

Autobusne linije

Najbolji izvor podataka o rasporedima autobusnih linija pronašli smo na stranici GetByBus.

Situacija se stalno mijenja, te da biste dobili najnovije vijesti o prometnom stanju i drugim aspektima krize uzrokovane koronavirusom, predlažemo vam da pratite stranicu na TCN-u posvećenu COVID-19.  

Recent relevant tourism-related articles

Tourism in the Corona Age: 10 Virtual Ways to Discover Stari Grad 

Dubrovnik Announces Marketing Plan to Bring Back Airlines

Visit Zagreb Now: Never Has the City Been More Beautiful

Listen to the Free Daily Concerts on Hvar: Birdsong Live

Dubrovnik Finally Realises City Wall Prices Are Extortionate, Price Slashed

Czechia to Open Borders for Croatians as of 8 June

Easing Coronavirus Measures, Around 8700 Tourists Arrive in Croatia

Ako imate relevantne i potvrđene turističke informacije koje biste rado vidjeli na ovom popisu, molimo vas pošaljite nam ih na [email protected], sa naslovom Travel update.  

Jeste li se već priključili Viber zajednici Total Croatia Travel INFO? Pročitajte o njoj više ovdje.

Dnevno ažurirane vijesti, podaci iz priopćenja za medije u 14:00

Posljednji podaci i statistike o COVID-19 u Hrvatskoj, Velebit.ai

cases.JPG

20. svibnja Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je:

U Hrvatskoj ima 2234 slučajeva infekcije koronavirusom, 2 nova slučaja u posljednjih 24 sata. Preminulo je 96 ljudi, oporavilo se 1978 bolesnika. Trenutačno je na respiratoru 8 bolesnika.

Do sada je testirano ukupno 57,021 ljudi, od čega 1221 u posljednja 24 sata.

 

Subscribe to our newsletter

the fields marked with * are required
Email: *
First name:
Last name:
Gender: Male Female
Country:
Birthday:
Please don't insert text in the box below!

Leave a Comment