Letovi prema Hrvatskoj nakon korone: Max Oldorf iz ch-aviation

Total Croatia News

9. svibnja 2020. – Kako će izgledati budućnost letova prema Hrvatskoj u svijetu nakon korone? TCN o tome razgovara s Maxom Oldorfom, izvršnim direktorom (COO) kompanije koja se bavi podacima u zrakoplovnom prometu, ch-aviation.

Jedna od najvećih nepoznanica u svijetu velikih nepoznanica u kojem sad živimo je kako će izgledati budućnost putovanja, posebice u kontekstu zrakoplovnih putovanja. Hoće li zrakoplovne kompanije preživjeti, hoće li preživjeti niskotarifne kompanije, što će se dogoditi s letovima između kontinenata? I što očekivati od letova prema Hrvatskoj s ključnih tržišta kasnije ove godine i sljedeće godine?

Jedna od osoba koja na ta pitanja može dati bolje odgovore od većine drugih ljudi, kako o pitanjima budućnosti te industrije a tako i o pitanjima letova u Hrvatsku je Max Oldolf, jedan od osnivača švicarske kompanije ch-aviation. Ta kompanija podatke o kretanjima u industriji prodaje svojim klijentima diljem svijeta: zračnim lukama, zračnim prijevoznicima i drugima. Oldorf redovito posjećuje Zagreb, jer je kompanijina najveća podružnica u hrvatskom glavnom gradu – o tome pročitajte više u ovoj TCN-ovoj priči na engleskom jeziku

Zrakoplovna industrija doživjela je ogromnu promjenu u posljednjih par mjeseci, a posljedice će se osjećati godinama. Kako će se to odraziti na najveće igrače na hrvatskom tržištu? Prije svega, pogledajmo tržište interkontinentalnih letova, koje se u Hrvatskoj razvija posljednjih godina. American, Qatar (za Dubrovnik), Emirates, Air Canada – svi su svoje planove za 2020. odgodili za sljedeću godinu. Hoće li se vratiti?

Općenito, moramo prihvatiti da će svijet od sada nadalje izgledati drukčije, pa mislim da ćemo jednostavno morati živjeti s novom normalom. Neki od ovih letova možda će se vratiti u sljedeće dvije godine, a neke od njih nećemo nikada više vidjeti. Mislim da je dosta izvjesno da ćemo ove godine vidjeti vrlo nizak broj, blizu nuli, interkontinentalnih letova. Ako ne bude drugog i sljedećih valova, možda se neki od letova vrate već sljedeće godine. Ali, moja preporuka je da se treba koncentrirati na vraćanje domaćih letova, pa onda europskih, pa ako tu sve bude u redu, interkontinentalni će se vratiti u nekom trenutku.

Tržišta Velike Britanije i Skandinavije su važna za Hrvatsku. Norwegian je u problemima, Gatwick se prazni, direktor easyJeta kaže da će vraćati “poput startupa”, direktor Ryanaira izjavljuje da ako vlada ne bude plaćala za srednje sjedalo, Ryanair neće letjeti. Stvari izgledaju loše. Kako će se promijeniti tržište jeftinih letova za Hrvatsku iz Velike Britanije i Skandinavije? Što će se dogoditi sa cijenama i učestalošću??

Jedino što nas sad treba zanimati jest hoće li biti turističke ljetne sezone u Hrvatskoj ili ne. Rekao bih da, s najnovijim razvojem situacije, sezonu još ne bi trebalo otpisivati. Mnogim ljudima je dosta lockdowna i jedva čekaju otići negdje na put čim im to ponovo bude omogućeno. Količina putnika bit će malena zbog mjera sigurnosti ili straha koji se uvukao u neke građane, ali općenito mislim da će zrakoplovne kompanije početi letjeti čim im to bude dopušteno i budu imali putnike koje trebaju prevesti.

Što se tiče cijena, u kratkom ćemo roku vidjeti neke zaista dobre ponude za putnike. Zračne kompanije će biti prekapacitirane i Ryanair i Wizzair su već najavili da će se boriti za svakog putnika niskim cijenama, dakle u sljedećih godinu ili dvije vidjet ćemo novi rat cijenama na europskom nebu dok se ne smiri situacija na tržištu..

Jednom rečenicom opišite nam stanje u sljedećim kompanijama, s naglaskom na to kakav odnos od njih možemo očekivati nakon korone prema hrvatskom tržištu..

Ryanair: Za njih se uopće ne brinem. Oni će se vratiti punom snagom čim budu mogli stabilno letjeti. Koliko znam, Ryanair održava svoju flotu u posve operativnom stanju, tako da mogu ponovo krenuti u bilo kojem trenutku.

easyJet: I prije ove krize bili su u sukobu sa svojim dioničarima oko toga jesu li prebrzo rasli u posljednjih par godina. Osnivač, Stelios, nije zadovoljan takvim rastom i izjavio je da bi manji easyJet mogao biti profitabilniji. Ova kriza bi ih sad mogla oštetiti, ali ni za njih ne brinem, i oni će se vratiti.

Norwegian: Norwegian je sad već hodajući mrtvac, još uvijek na životu samo zato što su im dioničari i leasing kompanije dali neko vrijeme da se restrukturiraju. Ne računam da će se uopće uskoro vratiti u Hrvatsku.

Eurowings: Mislim da će se oni vratiti slično kao Ryanair i easyJet. Letovi za Hrvatsku dio su njihovog osnovnog biznisa ne-poslovnih putovanja, pa čim se pojavi interes, ponovo će letjeti.

Jet2: Jednako kao i za Eurowings.

Lufthansa: Nešto drukčija situacija, jer se oni ipak koncentriraju na povezanost preko svojih hubova u Frankfurtu i Münchenu, pa imaju više poslovnih putnika od onih koji idu na odmore. Možda u Hrvatsku budu slali manje avione, ali će sigurno biti povezanosti.

BA: Vjerojatno slično kao i Lufthansa, možda će koristiti manje avione.

SAS: Kompanija je iskoristila vrijeme korone da obavi neophodno restrukturiranje, otpuštanje dijela osoblja i slično. Očekujem da će se vratiti. U kojem obliku, to ćemo tek vidjeti.

Croatia Airlines nakon korone?

Croatia Airlines je tijekom ove krize pokazala zašto je bitno imati nacionalnu zrakoplovnu kompaniju. Pružili su ključnu liniju za Frankfurt, letjeli do Kine da bi dovezli zaštitnu opremu, obavili mnoštvo letova kojima su vratili hrvatske državljane u zemlju i slično. Hrvati zaista mogu biti ponosni na svoju zrakoplovnu kompaniju, jer je to nešto s čime bi se Hrvatska zaista mučila da nisu imali nacionalnu kompaniju koja funkcionira.

Imat će također i ključnu ulogu u oporavku hrvatskog gospodarstva, jer će imati mnogo bolju povezanost nego druge zemlje u regiji kad se ukinu ograničenja kretanja. Ali, to je nešto što je propast Adria Airwaysa već drastično pokazala. Adria je propala i nitko nije preuzeo njihove napuštene linije iz Ljubljane. Bilo je povećanja broja letova prema većim hubovima, ali mnoge direktne linije su ipak izgubljene.

Zato je Croatia Airlines toliko bitna za razvoj Hrvatske, pružaju direktne linije koje nitko drugi ne bi pružao. Važno je i da oni plaćaju porez u Hrvatskoj, pa iako im Vlada mora pomoći s vremena na vrijeme proračunskim novcem, taj se novac uvijek vrati, kroz poreze, dodanu vrijednost za zemlju i slično. Jedino što bi Croatia Airlines trebala je pronaći većeg partnera da bi se koristili sinergijski učinci, smanjili troškovi i slično. Dobar partner bi ih izazivao svakim danom da budu sve bolji.

Slično Swissu kojeg sada u vlasništvu ima Lufthansa i koji je bio premalen da bi bio profitabilan dok je poslovao samostalno, ali s većom količinom novca iza sebe postali su nezaustavljivi. Bio sam baš uzbuđen kad sam vidio da je Aegean zainteresiran za njih. Aegean je fantastična kompanija s pametnim, lean poslovnim modelom koji se može nositi sa sezonalnošću, a čak bi i flote tih dviju kompanija bile 100 % kompatibilne. Nadam se da će se ti razgovori nastaviti kad se sve ovo završi. To bi bio sjajan brak.

Očekujete li da će neke nove kompanije ući na hrvatsko tržište, ili da će neke povećati prisutnost na njemu. Na primjer, Wizzair, koji je dosta aktivan u regiji. 

Kao i u svakoj drugoj krizi, neke kompanije će propasti jer su i prije bile u lošem stanju, a druge će u tome vidjeti sjajne prilike. Wizzair je svakako u toj drugoj skupini i sada zaista zauzijamu sve veći dio tržišta. Ulazak Wizzaira na hrvatsko tržište imao bi smisla i vjerojatno će se i dogoditi ako se smanje aerodromske takse na kompetitivnu razinu.

Značajno smanjenje prometa utjecalo je na zračne luke diljem svijeta. Koliko pate hrvatske zračne luke? Koncesija u Zagrebu je već bila kontroverzna. Kako će ova situacija utjecati na to?

Pa, situacija je za sve zračne luke zaista loša, zato će se boriti kao ludi da vrate promet k sebi. Za to se hrvatske zračne luke sada moraju pripremiti. Moraju stvoriti poticaje za kompetitivnost i podržati programe za zrakoplovne kompanije kako bi nastavile dolaziti u Hrvatsku, a ne prebacile svoj promet na druge zemlje u regiji.

Koliki postotak smanjenja prometa očekujete u 2021. u odnosu na 2019. u hrvatskim zračnim lukama?

Rekao bih da je moguće sve između -50 % i sličnog postotka. Trenutačno bih vjerojatno bio sretan kada bi u 2021. imali 20 % pada prometa u odnosu na 2019.

Gledajući prema budućnosti i planirajući, Split bi svakako bio učinkovitiji ako bi imao direktnu liniju prema većem europskom hubu, poput Münchena i Frankfurta, nego sad kad većina prometa ide kroz Zagreb. Što mislite, kolike su šanse da se Split tako poveže s nekim većim europskim hubom?

Mislim da to neće biti jednostavno, jer se Split nosi s mnoštvom sezonskog prometa. Lani su imali 720 tisuća putnika u srpnju, a 35 tisuća u veljači. Svaka kompanija koja bi na to pomišljala morala bi se baviti s tom sezonalnošću. To djelomično ulazi i u vaše pitanje o Croatia Airlinesu i zapravo ističe koliko je ta kompanija bitna za povezanost cijele zemlje. Tijekom ljeta, kad su svi avioni puni, svako može i želi letjeti za Hrvatsku, ali kad dođemo do listopada svi otkazuju letove jer postaju neprofitabilni i ostajete bez pola godine dok ne krene sljedeća sezona. Ako Split želi letove za München ili Frankfurt, to će koštati, i morat će pronaći program koji će pokriti gubitke kompanije od listopada do ožujka. Ako to uspiju napraviti, nešto će se možda dogoditi. Ako ne, ostat će status quo.

Najnovije vijesti iz svijeta avijacije možete pratiti na web stranici ch-aviation.

 

Subscribe to our newsletter

the fields marked with * are required
Email: *
First name:
Last name:
Gender: Male Female
Country:
Birthday:
Please don't insert text in the box below!

Leave a Comment