Lekcije iz Crne Gore: divlja ljepota i “staro normalno” u Chedi Luštica Bayu

Total Croatia News

13. studeni 2020 – A što učiniti kada zrakoplovi prestanu letjeti i tradicionalna turistička tržišta presuše? Inovativna promjena fokusa u hotelu Chedi Luštica Bay, te neke lekcije iz Crne Gore o tome kako promijeniti turizam.

“Luksuz različitim ljudima znači različite stvari”, nedavno mi je rekao prijatelj. “Meni trenutačno luksuz označava prirodu, prostor, svjež zrak i aktivnosti na otvorenom”.

Stvari koje smo nekad uzimali zdravo za gotovo, kasnije sam pomislio – posebno oni među nama koji smo morali izdržati tjedne zatvoreni u urbanim sredinama ranije ove godine (a u nekim slučajevima, još jednom ove zime). COVID-19 čini se da ne razlikuje svoje žrtve prema njihovoj važnosti, budući da je dohvatio najuglednije stanovnike Downing Streeta i Bijele kuće, da navedem samo dvojicu. Priroda, svjež zrak, prostor, privatnost – prigoda da se odahne i vrati staroj normalnosti. To zaista jest luksuz, složio sam se, dok sam vraćao masku na lice ulazeći u zagrebački aerodrom.

lustica-bay (7).jpg

Bio sam na putu u Crnu Goru, gdje sam trebao odsjesti u Chedi Luštica Bay hotelu, gdje sam iz prve ruke otkrio kako trenutačno plove kroz nemirne vode hotelske industrije. Htjeli su mi pokazati kako se prilagođavaju značajnim izazovima nove stvarnosti. Vrijeme je spektakularno, obećali su mi, a vožnja quad bikeovima po poluotoku trebala mi je biti vrhunac ove godine. Dok sam gledao kroz prozor u još jedno kišno i sivo poslijepodne u Varaždinu, nije me trebalo mnogo nagovarati, pa smo isplanirali da odem na tri noći, letom do Dubrovnika.

Vjerni pratitelji TCN-a možda se sjećaju članka koji sam napisao nakon prve posjete Luštici, u veljači 2018. Tada sam bio šokiran da se takav projekt uopće može pokrenuti na Balkanu, nakon što sam godinama gledao kako velike investicije u Hrvatskoj zapinju na papirologiji, birokraciji i korupciji. A ovdje, samo preko granice, vizionarski investitori sa švicarskom adresom ulažu 1,1 milijardu eura da bi razvili vrhunsku nekretninu. Površina od 7 milijuna kvadratnih metara na poluotoku Luštica postaje mjesto gdje će nastati 7 luksuznih hotela, novo selo za 2.500 ljudi, dvije marine i golf teren s 18 rupa. Na projektu je sudjelovala i crnogorska vlada i napredovao je silnom brzinom. Ključno je bilo da je, s obzirom na veličinu terena o kojoj se radilo, investitor imao potpunu kontrolu nad dizajnom prostora. Ako je želio stvoriti iskustvo koje se temeljilo na miru, ljepoti, prirodi i životu bez stresa, nije bilo susjeda s kojima je trebao pregovarati.

I upravo se to dogodilo u zaljevu Luštica

To me je iskustvo dovelo do pisanja jednog od najdiskutiranijih članaka na TCN-u (razgovaralo se o njemu čak i na razinama ministara, kako u Hrvatskoj, tako i u Crnoj Gori) nakon te prve posjete Lessons from Montenegro: Why Luxury Lustica Bay Will Never Happen in Croatia.

lustica-bay (11).jpg

Tijekom moje prve posjete Luštici sada pred već gotovo tri godine, došao sam na gradilište, i sjećam se da sam se nasmijao kada su mi rekli da će luksuzni Chedi Luštica Bay biti otvoren u srpnju te godine, posebno kad sam se sjetio mojih iskustava sa sličnim projektima u Hrvatskoj. Ali zaista je bio otvoren u srpnju, a napredak koji se vidi od tada više je nego impresivan, unatoč kočnicama koje je sa sobom donijelo doba korone.

lustica-bay (25).jpg

Da budem iskren, kada su mi se javili iz hotela začudio sam se što je Chedi Luštica Bay uopće otvoren sredinom studenog, posebno ove lude godine koja je uništila turizam diljem svijeta.

lustica-bay (2).JPG

Jedan od izazova turizma kako u Hrvatskoj a tako i u Crnoj Gori je ovisnost o vremenskom dobu. Ovaj graf dubrovačkog aerodroma, preko kojeg u Lušticu dolazi najviše gostiju, daje sjajne naznake te ovisnosti o sezoni. A ovo je statistika za 2019., koja je bila normalna godina.

lustica-bay (3).JPG

Razumljivo je da dolasci turista ovise o frekvenciji letova. Kada nema letova nema niti dolazaka s tradicionalnih turističkih tržišta. Samo pitajte Dubrovnik: dok je većina ostatka Hrvatske imala koristi od smanjenog broja letova, jer je većina gostiju iz susjednih država bila prisiljena odabrati destinaciju do koje može autom, Dubrovnik je ostao bez priljeva turista i u prvih šest mjeseci ove godine ostvario je samo 12% dolazaka iz 2019.

Situacija je bila još gora u Crnoj Gori. Kako još nisu član Europske unije, neka od njihovih najvažnijih tržišta praktično su nestala za ovu godinu kada je Crna Gora uklonjena s liste sigurnih zemalja Europske unije. Obavezna 14-dnevna samoizolacija pri povratku učinila je godišnji odmor u Crnoj Gori nezanimljivim za sve osim za najzagriženije ljubitelje. U 2019. godini, 49% turista u Crnu Goru došlo je iz Njemačke, Rusije i Velike Britanije – sva su ta tržišta ove godine praktično bila nepostojeća! Posjetitelji iz regije prošle su godine činili samo 9% turističkih dolazaka.

lustica-bay (29).jpg

Ali gosti iz regije imaju jednu jednu veliku prednost za one koji se bave turizmom, a koji su ih željni potražiti: oni mogu doći autom. I dok prosječni turist iz regije vjerojatno nema onoliko sredstava za potrošiti kao što imaju Britanci, Nijemci ili Rusi, ipak postoji značajan broj bogatih ljudi u zemljama poput Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije i Albanije. Oni su također možda planirali odletjeti nekamo izvan regije, a izostanak letova znači da su sad oni postali ciljano tržište. To posebno vrijedi u zimskim mjesecima, kada je lokalni turizam tradicionalno nepostojeći. Mnoge turističke tvrtke zimske mjesece na Jadranu provode zatvorene. To je doba godine kada se vlasnici odmaraju nakon duge i uspješne sezone, te i oni često odlete nekamo na produžen zasluženi odmor. Kako ni ove zime neće baš biti mnogo letova, postoji tržište za one koji imaju što ponuditi.

I rezultati su bili impresivni. Bilo je jasno da će turističke brojke za ovu godinu biti smanjene, ali posjetitelji iz regije ove su godine premašili 80% svih dolazaka (u odnosu na 9% lani), a prognoza za 2021, kako se stvari budu vraćale u normalu, je da će tada činiti 60%.

lustica-bay (6).jpg

A kako sam otkrio pri svojoj posljednjoj posjeti Chedi Luštica Bayu, nude mnoštvo toga, dok se u pozadini nalazi netaknuta priroda, svjež zrak, prostor i privatnost. Luksuz, kako bi to nazvao moj prijatelj s početka članka.

Pa što to Chedi radi drukčije, da može biti otvoren cijelu godinu, dok mnogi hoteli u Dubrovniku 2020. uopće nisu otvorili svoja vrata?

Dva su ključa za njihov relativni uspjeh: fantastično avanturističko igralište koje nema susjeda, te management team koji se ne boji istraživati novosti i širiti poslovanje.

Često se govori o tome kako je obala Crne Gore preizgrađena i njena ljepota time kompromitirana. I dok je to nedvojbeno istina u nekim mjestima (naprimjer, u Budvi i u Herceg Novom), ništa ne može biti dalje od istine na poluotoku Luštica. On je zaista mjehurić pozitivne energije i neukaljane ljepote na svim stranama, posve drukčiji od svega drugog što sam susreo na crnogorskoj obali. A na obilasku na quad vozilima sam otkrio i da je mjesto pritajeno bogate (i iznimno zdrave) turističke ponude.

lustica-bay (8).JPG

Kada sam prvi put posjetio Chedi Lustica Bay, početkom 2018., još je bila u izgradnji. Moj dojam je bio da se radi o izvrsnom projektu, ali da je malo daleko od ostatka turističke akcije

Tek sam sada počeo u potpunosti cijeniti magiju doživljaja zaljeva Luštica, sada kada je više toga izgrađeno i kada stvari počinju sjedati na svoje mjesto. Ne radi se samo o hotelu, tih 7 milijuna kvadrata pružaju cjelokupno iskustvo Luštice, koje je moguće među najboljim takvim luksuznim iskustvima prostora, prirode, ljepote i svježeg zraka u Europi danas.

Koristeći hotel kao bazu, možete iskoristiti prilike koje oduzimaju dah za bicikliranje po cestama na kojima nećete sresti nikoga.

Ili za jogu uz vodu, opuštajući način da započnete dan.

lustica-bay (20).JPG

Gary Player teren za golf s 18 rupa još nije otvoren, ali je driving range uređen i otvoren i vrlo popularan u većem dijelu godine (zatvara se 15. studenog).

lustica-bay (10).jpg

Na plaži je bilo ponešto ljudi, neki su se čak i kupali usred studenog, a kajaci i SUP-ovi su bili raspoloživi za uporabu.

lustica-bay (15).jpg

Očekuje vas cijela flota quadova i e-bicikala, koje možete unajmiti s ili bez vodiča. Vodič uz quad se svakako isplati.

125093364_10159260421154073_5093183421932243660_n.jpg

Moram priznati da sam bio malo nervozan oko te vožnje na quadu, jer mi je to bilo prvi put, ali su me sjajni (iako pomalo ludi) vodiči iz Chedija uvjerili da će to biti obilazak za pamćenje.

Nisu bili u krivu.

lustica-bay (5).jpg

Kakav sjajan način za istražiti poluotok, brzinom i razinom interesa kojom želite!

Bilo koja ideja kako bi ovo mogla biti nježna vožnja po glavnim putevima brzo se raspršila čim smo sišli offroad, a stajali smo samo da bismo s puta micali prepreke (pogledajte video gore).

lustica-bay (31).jpg

Bilo je vremena i za diviti se mnogim prelijepim crkvama koje se nalaze u selima Luštice.

lustica-bay (32).jpg

Prilika za uočiti opušteni lokalni način života – Crna Gora u jesen, na prekrasno kasno jutro u studenom.

lustica-bay (33).jpg

Vožnja kroz tradicionalna sela na obali, oazu mirnoće.

lustica-bay (26).jpg

Naš vodič Milan domaći je iz Luštice, strastven zaljubljen u svoj poluotok. Odveo nas je na neka od svojih omiljenih mjesta, gdje ide na planinarenje s prijateljima, daleko od gužve, gdje uživaju u roštiljanju u prirodi, kao što je ovo mjesto uz jednu od 85 utvrda bokeljske regije, koje su izgrađene za vrijeme Austro-Ugarske.

lustica-bay (27).jpg

Utvrde imaju i svoje tajne, pa nas je Milan proveo kroz 400 metara dugačak tunel ispod utvrde na Grabovcu.

lustica-bay (28).jpg

Kako je osjetio da nam se zaista svidio ovaj obilazak, Milan nas je odveo još dublje u svoj svijet, pokazujući nam simpatična kamena sela, u kojima su nažalost mnoge kuće u jako lošem stanju.

124161866_725984168026592_6846676801184418576_n.jpg

A druge su prekrasno uređene i nude fantastičan pogled, okružene prirodom i bez drugih ljudi u blizini.

lustica-bay (30).jpg

Boje Luštice u jesen.

Divlja ljepota i staro normalno. Nakon što sam mjesecima bio u stresu i pisao o pandemiji, učinilo mi se da sam pronašao mjehurić prirodne svježine koji je podsjećao na život kakav je nekad bio.

lustica-bay (38).jpg

Nastavili smo voziti kroz polja i uz maslinike iz kojih nastaje fantastično crnogorsko maslinovo ulje. Ako imate vremena i želje, postoji mogućnost da uživate i u kušanju maslinovih ulja obitelji Morić u njihovom masliniku, kao i senzacionalnih lokalnih sireva koje proizvodi Ruskinja koja se prije 9 godina doselila na poluotok.

lustica-bay (39).jpg

Možete malo i hraniti magarce.

lustica-bay (40).jpg

A svugdje kameni zidovi slijede ceste.

125099173_10159260421069073_1360501172509677227_n.jpg

Austro-Ugarski utjecaj je snažan u regiji Boke, i ne samo zbog mnoštva utvrda. Kako su bili majstori infrastrukture, čini se da su bili daleko ispred svoga vremena pa da su oni čak postavili i temelje za puteve za današnja quad vozila, prije više od stoljeća. No, sad smo išli potpuno off-road.

lustica-bay (35).jpg

Ali, ako ste pomislili da je to najgore što ćemo ići off-road, Milan je imao drukčije planove. On zna za neka mjesta iznimne ljepote na poluotoku na koja čak niti Austrijanci nisu nikada naišli. Do njih nije vodio nikakav put, pa sam samo slijedio quad ispred sebe. Pogled je bio izniman, kao i vrijeme (21° C sredinom studenog).

lustica-bay (36).jpg

Pogleda na utvrdu Mamula, koja bi sljedeće godine trebala biti otvorena kao hotel s 5 zvjezdica.

Obilazak koji nikada neću zaboraviti.

lustica-bay (37).jpg

Ogromna zahvala ludom Milanu i Tamari za njihov dio u najboljem turističkom iskustvu ove godine za mene. Zaista preporučam.

Kada je obilazak završio, došlo je vrijeme da se vratimo u hotel Chedi Luštica Bay, isprobati njihovu vansezonsku ponudu.

lustica-bay (19).jpg

I dok su se neki gosti kupali u vanjskom bazenu, u unutrašnjem nije bilo nikoga.

lustica-bay (23).jpg

Dok sam boravio u Luštici, objavljeni su dobitnici 2020 World Luxury Hotel Awards i među njima je bilo dobrih vijesti za Chedi Luštica Bay, koji je proglašen najboljim luksuznim obalnim hotelom u Europi, najboljim luksuznim boutique restoranom u Europi i najboljom ekipom Spa u Crnoj Gori. Impresivan broj nagrada, pa sam morao malo istražiti. Palac gore za tajlandski curry od kozica i kokosa, egzotični djelić menija koji se inače koncentrira na lokalne organske proizvode.

lustica-bay (22) (1).jpg

… od tajlandskog curryja do tajlandske masaže. Opuštajući način da se oporavim od avantura na quadu.

lustica-bay (41).jpg

Jedan od izazova za team iz Chedija leži u privlačenju domaćeg tržišta. Kada je otvoren Porto Montenegro u Tivatu prije više od deset godina, bilo je očekivano da će biti doživljen kao mjesto za bogate strance, nedostupan domaćima. Ta se percepcija sada promijenila, te je taj projekt postao popularan među domaćima, ali sam imao dojam da Chedi i njegovo selo oko marine domaći i dalje doživljavaju tako.

No, i ta se percepcija polako mijenja kako marina otvara sve više dućana, kafića i restorana, pa je sve više domaćih stanovnika tamo otišlo na kavu i prepričalo doživljaje. Promjena je percepcije također i posljedica novog pristupa managementa hotela, čija je strategija povećati broj aktivnosti koje nude. Ne samo biciklizam, kajaci i quad vozila, nego također unutar i oko samog hotela, a na kojima će domaće stanovništvo biti više nego dobrodošlo.

lustica-bay (4).jpg

Tečajevi kuhanja za odrasle četvrtkom

lustica-bay (16).jpg

Tečajevi izrade kolačića i umjetnosti za djecu vikendom.

lustica-bay (1).jpeg

Besplatne filmske večeri, uključujući i besplatne kokice, srijedom. Ponekad se to odvija u amfiteatru u marini, koji je zaista spektakularno mjesto za gledanje filma.

lustica-bay (12).jpg

A ponekad u predvorju hotela, gdje gosti mogu uživati u njegovom komforu i velikom ekranu.

lustica-bay (14).jpg

A zabava za djecu ne ovisi o vremenu, pa preinačena konferencijska sala nikad nije izgledala zabavnije niti bila popularnija.

Kratki video-obilazak

lustica-bay (13).jpg

Svi ovi dodatni sadržaju su besplatni za hotelske goste, ali i – a to je lijepa gesta – besplatni i za domaće posjetitelje i svakoga tko dođe u hotel i tamo išta potroši. Nije loše investirati, da biste se opustili u ovoj oazi uz more, dok vam se maleni zabavljaju i igraju istražujući.

lustica-bay (17).jpg

I posjetitelji iz regije im pristižu. Da su stvari normalne, možda bi ove zime razmišljali o plaži u Tajlandu ili Šri Lanci, ali kako im te opcije nisu baš dostupne ove godine, ispunjujuća obiteljska zabava s nešto prirodnog luksuza pokazuje se kao ugodna, iako neočekivana alternativa. Jedna sjajna inovacija koja mi se zaista svidjela je „resort credit“ – ako uzmete sobu ili više njih s pogledom na more u ovoj destinaciji aktivnog stila života za 199 eura ili više, cjelokupnu ćete cijenu sobe moći iskoristiti u cijelom resortu, te čak dobiti i neka noćenja besplatno. Malo uživanja na quadovima, kajaci, masaža, filmske večeri i dobra hrana, a smještaj dobijete besplatno.

I ovaj novi fokus na aktivnosti čini se da djeluje, jer hotel predviđa da će imati daleko veći prihod od aktivnosti u sljedećoj godini. Zanimljivo je bilo da je tijekom mog boravka jedna četvrtina gostiju uplatila neke od dodatnih aktivnosti. Zaista, čini se da je ovaj promjena smjera prema stilu života, outdoor aktivnostima i regionalnom tržištu je vjerojatno najbolji turistički odgovor koji sam vidio na Jadranu tijekom ove bremenite godine.

lustica-bay (18).jpg

Bila je ovo stresna godina za sve nas, i nisam bio siguran što će me čekati u Crnoj Gori ovaj put. Ali, ono što sam dobro zapamtio i 48 sati kasnije jest luksuz. Ne udobni kreveti, ne fantastični pogledi, ne ukusna hrana, ne pamtljive aktivnosti. Nego luksuz koji je spomenuo moj prijatelj s početka – priroda, prostor, svjež zrak, privatnost. Dojam je bio kao da smo i dalje u staroj normalnosti, kada smo te neke stvari uzimali zdravo za gotovo. Zaljev Luštica je mjehurić, nema dvojbe, a energija ljudi koji tamo žive i rade jednostavno je zarazna.

lustica-bay (21) (1).jpg

Jedna od najzanimljivijih prilagodbi novom dobu je odluka da se neke hotelske sobe pretvori u uredske prostore. Ovi su novi uredi dostupni po all-inclusive cijeni od 790 eura mjesečno, uz neograničeni parking i brzi Internet. Pristup svim uslugama i aktivnostima hotela, kao i inspirirajući pogled kao što je onaj iz ureda koji vidite gore, još je jedan inovativni iskorak koji se već isplaćuje: prvi digitalni nomad već je iskoristio ovu ponudu u inicijalnom tromjesečnom periodu.

lustica-bay (1).jpg

Staro normalno na kraju 2020. Da, to zaista postoji. Nije da se epidemiološke mjere ne provode. Provode se, i čini se da ih se ljudi pridržavaju bolje nego sam navikao vidjeti u Hrvatskoj. Možda je jedan od razloga zašto sam stekao takav dojam i taj što nisam vidio mnogo ljudi – možda ukupno njih 10 tijekom 4 sati obilaska na quadu, naprimjer.

Jedan običan ručak u marini Luštica sredinom studenog.

125139399_10159257656499073_8679560428721942606_o.jpg

U vožnji natrag do dubrovačkog aerodroma, za oko mi je zapeo prometni znak na mjestu gdje se napušta aerodrom. Dubrovnik je desno, na 19 km, Gruda lijevo, 11 km. A ispod toga, neko mjesto koje se zove Tivat u Crnoj Gori. Nasmijao sam se.

Tijekom prijevoza od hotela moj mi je prijateljski nastrojen vozač rodom iz Tivta pričao o životu u Tivtu prije dolaska luksuznog turizma, prvo kroz Porto Montenegro a sada i kroz Luštica Bay.

“Prije 15 godina, Tivat je bio toliko nebitan da ga nisu spominjali ni na vremenskoj progonozi na nacionalnoj razini. A vidite ga sad.”

Svakako. Tada bi i sama ideja da bi netko otišao iz Dubrovnika u Tivat za vikend odmor bila ismijana. Danas se to vrlo često događa. A sada ako pristanete putovati još 10 minuta, možete istražiti divlju ljepotu i staro normalno. U luksuzu. Luksuzu koji uključuje prirodu, prostor, ljepotu i beskonačno mnogo svježeg zraka.

Srdačno vam to preporučam.

Dugujem mnogo zahvala timu Chedi Luštica Baya što su mi omogućili posjetu i sa mnom podijelili svoja razmišljanja. Saznajte više o čaroliji u zaljevu Luštica na službenoj web stranici.

(Paul Bradbury bio je gost u The Chedi Lustica Bay tijekom studenog 2020)

 

Subscribe to our newsletter

the fields marked with * are required
Email: *
First name:
Last name:
Gender: Male Female
Country:
Birthday:
Please don't insert text in the box below!

Leave a Comment